Обмисля се възкресяването на Строителни войски. Това съобщи Камарата на строителите

...
Обмисля се възкресяването на Строителни войски. Това съобщи Камарата на строителите
Коментари Харесай

Депутати и строители се обявиха за възстановяване на Трудови войски

Обмисля се възкресяването на Строителни войски. Това заяви Камарата на строителите в България след среща с депутати от Kомисията по районна политика в Народно събрание.

По тематиката за дефицита на работна ръка в строителния отрасъл депутатът от Оперативна програма Искрен Веселинов напомни концепцията на вицепремиера и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов за " образование на хора от маргинализираните общности в някогашните подразделения на строителни войски ", разясняват от камарата. Така недоучилите младежи от гетата ще могат да получат поминък.

Идеята е била подкрепена от всички участници в срещата.

Някогашното Главно ръководство на строителните войски (ГУСВ) сега е държавно дружество, подчинено на Министерството на районното развиване и благоустройството.

 

От камара на строителите напомнят:

Трудовата тегоба е била обвързване за полагане на общественополезен труд в полза на страната. Тя е въведена на 14 юни 1920 година от държавното управление на Александър Стамболийски, откакто Ньойският контракт доста лимитира числеността на Българската войска.

До 1989 година в Строителните войски служат наборници най-вече от етнически малцинства (турци и цигани), лимитирано годни за бойна работа, както и синовете на " неблагонадеждни " родители (хора, които са от остарялата аристокрация на България).

Срочнослужещите минават първична военна подготовка, както и образование по строителни специалности.

Със закон от 2000 година ГУСВ (Главно ръководство " Строителни войски " ) се преобразува в държавно сдружение -   " ГУСВ " ЕАД (Главно ръководство " Строителство и възобновяване " ). В последните години то е в неприятно финансово положение. Голяма част от активите му са приватизирани. Централната постройка на предприятието се употребява от Софийския областен съд. 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР